Již několik dní uvažuji nad tím, že bych vytvořil ukázkový jídelní plán, který bych mohl posílat potenciálním klientům, kteří mají zájem o mé služby. Cíl byl jasný – vytvořit “DEMO” verzi jídelního plánu. No… ale jakého? Má to být redukční nebo nabírací jídelníček? Má být jídelníček z levných surovin nebo můžu použít i ty dražší? Nejspíš by stačilo to tak nehrotit a prostě něco sestavit, ale nakonec jsem si začal pohrávat s myšlenkou, že bych z ukázkových jídelníčků mohl udělat nějaký seriál článků. Vymýšlet fiktivní klienty a jednou udělat jídelníček na hubnutí, jindy na přibírání. Jednou použít složité recepty nebo speciální fitness produkty a jindy zase udělat jídelníček z běžných surovin. Ukázat tak, jak si s jídelními plány vyhrávám, co všechno vymýšlím, jak se snažím vycházet lidem vstříc a také poukázat na to, že vždy se dá najít nějaké řešení.
Vítám vás tedy u seriálu ukázkových jídelníčků!
Nevím, kolik bude dílů a jelikož na sebe díly nějak navazovat nebudou, tak nejspíš ani nebude potřeba je číslovat. Jednoduše si vymyslím fiktivního klienta a sestavím “mu” na míru jednu ukázkovou variantu jídelního plánu.
Začneme však zvolna a něčím jednoduchým
Naším fiktivním klientem bude pro tento ukázkový jídelníček 35letá žena, která si přeje shodit. Váží 80kg a měří 170cm. Přeje si mít jídelníček z jednoduchých, běžně dostupných a nejlépe levnějších surovin, který bude nenáročný na přípravu. Klientka slíbí, že při dodržování jídelníčku si půjde 2x-3x týdně zaběhat.
Je potřeba si uvědomit, že jsou to základní údaje, které v normální praxi nestačí. Ve svých jídelníčcích se snažím zeptat na co nejvíce otázek, které mi při sestavování jídelních plánů pomohou. Zjišťuji si, jak se klient v současnosti stravuje, jaké má alergie, jaká jídla má rád, co mu naopak nechutná a jiné věci.
Pro náš fiktivní případ jsem se rozhodl, že klientce nastavím příjem energie na 7215kJ, kterou rozložím mezi 121g bílkovin, 202g sacharidů a 48g tuků.
A tohle je výsledek
Jedná se pouze o jednu ukázkovou variantu jídelníčku. Kompletní jídelní plán má variant více a je v rozsahu cca 15ti stran, na kterých jsou různé rady, doporučení a jiné věci.
Můžeme vidět, že jídelníček je opravdu ze základních surovin, které seženete v každém supermarketu. Snídaně a svačiny víceméně připravíte okamžitě (do 2 minut). Kuřecí maso a rýži stihnete udělat do 15 minut a vajíčka se šunkou, alias hemenex, zvládnete do 5 minut. My měli všechno připravené a navíc i odfocené (pro ilustrační obrázek) asi za půl hodiny.
Za suroviny utratí klientka při této variantě jídelníčku něco okolo 100,-.
Takže pokud máš zájem o plnohodnotný jídelní plán, stačí napsat do zpráv (třeba na facebooku) kde tě o všem informuji! Není se čeho bát! Snažím se vždy ukázat klientům, že není potřeba ve všem hledat vědu!
Snad se první ukázková varianta líbila. Příště zkusíme přitvrdit a sestavím redukční jídelníček, do kterého zařadím tuto pizzu.
A ještě poslední věc…
Je mnoho způsobů a různých názorů, jak by měl správně redukční jídelníček vypadat. Já vycházím jednoduše ze své praxe, kdy jsem zjistil, že nemá smysl dodržovat striktně stanovená obecná pravidla. Budou tady občas bývat věci, do kterých by mohli odborníci i neodborníci rýpnout. Ano, i v této variantě by se dalo něco zkritizovat. S tím asi musíš počítat, když jdeš s kůží na trh. Tyto ukázkové jídelníčky však chci vytvářet opravdu s tím, že lidem ukážu, že existuje spousta možností, jak jídelníček poskládat tak, aby seděl každému a nikoho zásadně neomezoval.